10 Temmuz 2009

Bugün "Acaba farklı konular bulabilir miyim?" ümidi ile ziyaret ettiğim Google Yardım'da bilenler için çok basit olan ancak bilinmediğinde de insanı zor durumda bırakabilecek bir soruyla karşılaştım. Açıkçası soruya verilen cevaplarda pek tatmin edici değildi! Peki neydi soru? İşte Google Yardımda yer alan soru;
fotoğraf yükleme butonum çalışmıyor. ne yapabilirim?
Blogger ile Yazılarınıza Nasıl Resim Eklenir?
Normal şartlar altında blogger yazıları için yükleyeceğiniz her resim otomatik olarak Picasa adresine yüklenir. Picasa her blogger kullanıcısına 1GB lık yükleme alanı vermektedir. Daha fazlası için paralı üyelik ister. Eğer 1 GB'lık yükleme alanınızı aştıysanız, resimleriniz 100% randımanlı çalışmayacak ve bir çoğu gösterilemeyecektir.


Picasa ve 1 GB Yükleme Alanı
Picasa'nın vermiş olduğu 1 GB'lık resim yükleme alanının ekonomik olarak kullanılması için blogger otomatik olarak kullanıcılarına 3 seçenek sunmaktadır. Bunlar;

- Küçük (genişlik; 200px)
- Orta (genişlik; 320px)
- Büyük (genişlik; 400px)

şeklindedir. Bu boyutlar yazı içerisinde bazen çok küçük ya da anlaşılmaz olabiliyor. Bu özellik Picasa'yı ekonomik olarak kullanmak adına olumlu bir adımmış gibi görünse de blogger kullanıcısının yaratıcılığını bir nevi kısıtlamak anlamına gelmektedir. Resme tıklandığında resmi orijinal boyutunda görüntüleyebilirsiniz ancak, yazı içindeki istenmeyen, beğenilmeyen, görünümlerin tabi ki bir çözümü var.

Picasa'ya paralı üyeliğe geçiş yapabileceğiniz gibi farklı resim yükleyici siteleri kullanabilirsiniz.

Resimleriniz için Farklı Yükleyici Siteler
Tinypic.com, Photobucket.com tarafından hayata geçirilen bir projenin ürünüdür. Hızlı ve basit bir şekilde resim ve video yüklemenize izin veren bu sitenin en beğenilen yanlarından biride resim ve videolara çok kısa adresler veriyor olmasıdır. Diğer özellikleri;

* Yüklenecek resim için 1600 px yüksekliğe ve genişliğe izin veriyor.
* Resimler ve videolar siz silmedikçe siteden kaldırılmıyor.
* Sınırsız yükleme sınırı yok!

Tinypic ile resim yükleme

Bir hesap oluşturun ve hemen resimlerinizi yüklemeye başlayın. Yüklediğiniz resimleri blogunuzda kullanmak için "Direk Links for Layouts" seçeneğinin altındaki web adresini kullanmanız gerektiğini unutmayın.

ImageShack.us çoğunuzun bildiği ve kullandığı bir site olan bu site resim, video ve falash dosyalarını yüklemenize izin veren bedava yükleyici sitelerden biridir. Resim için maksimum 5 MB boyuta sahip olacak şekilde yüklemeye izin veriyor. Aynı zamanda siteye üyeliğiniz varsa resimlerinizde silinmiyor. Blogunuzda yüklediğiniz resimlerinizi kullanmak istiyorsanız "Direct Link" ile verilen adresi kullanmalısınız.

Photobucket.com sitesi bedava üyelik ve ya paralı kayıt yaptırabileceğiniz çok tanıtan resim ve video yükleyici sitelerinden birisi. Bedava üyeliklerde yüklenecek resimler maksimum 1 MB dosya boyutu ile sınırlandırılmışlardır. Çözünürlük 1024 x 768px 'dır. Toplamda 1 GB'a kadar video ve resim alanı.

Resim Yükleyicisi Sitelerden Alınan Link Adresleri Nasıl Kullanılabilir?
Yükleyici sitelerden alınan link adreslerini alttaki koda yerleştirebilirsiniz. Böylelikle blogunuzda görüntülenmesini istediğiniz resim yazınızda orjinal boyutunda görüntülenecektir. Bazı temalar belli bir büyüklükte resimleri görüntüler.
<a href="Resmin-gideceği-adres" title="Resmin açıklaması"><img alt="" style="border: 1px solid black;" src="Resim-Urlsi" /></a>
Yukarıdaki kodda değiştirmeniz gereken yerler;

* Resmin-gideceği-adres : Resme tıklandığında açılmasını istediğiniz web adresini yazın.
* Resmin açıklaması : Resmin üzerine fare yardımı ile gelindiğinde resmin üzerinde çıkması istenen açıklama
* Resim-Urlsi: Yükleyici sitelere yüklenen resme ait link adresi.

Kaynak olarak kullanılan siteler; How do I post pictures? ve Blogbulk

Kolay gelsin...
Yorum
ferdagokturkince dedi ki...
bu çok güzel bilgi için teşekkür ederim öncelikle.. benim de kayıt sayfamda önceleri yazı boyutunu ayarladığım, rengini seçtiğim bölüm vardı. word belgesinde yazar gibi yazıyordum. her kayıtta başka renk yapabiliyordum. ama iki gündür kayboldu bu bölümler. yerleşim yazan yerden değişmeye çalışsam tüm kayıtlar değişiyor. yani word kullanırken notepad kullanır gibi bi şey oldu. nasıl eskisi gibi olur bilmiyorum. bi bilen anlatırsa sevinirim..
Zeugma dedi ki...
Yani bu bütün bloggerların bahsettiğin o 1 GB'lık resim yükleme alanını doldurduğu zaman bir daha eskisi gibi resim yükleyemeyeceği anlamına mı geliyor?
Öyle görünüyor, evet..
Ve bu tür bir durumda verdiğin bu seçenekler müthiş işe yarayacak..
Teşekkürler Sade..
Her zamanki gibi harikasın..
Sade dedi ki...
Merhaba Cilekperisi, bahsettiğin sorun için en güzel çözümlerden biri; a Writer - Windows. Writer ile blogunuza eklediğiniz her şeyi önizleyebilir ve yazı tiplerinin, aralıkların, renklerin ve resimlerin nasıl göründüğünü yayımlamadan önce görebilirsiniz. Denemeni tavsiye ederim.
Sade dedi ki...
Zeugma, 1 GB'lık alanı kullanırsan, yine resim yükleyebilirsin ancak sınırı aştığın için bazı resimlerinden %100 randıman alamamaya başlıyacaksın. Özellikle boyutunu kendiniz belirlemek istediğiniz resimleri yükleyici sitelere yüklemekte fayda var. İlgin ve alakan için ayrıcada değerli yorumların için sana binlerce teşekkür etmem lazım. Sen bendende harika bir insansın.
Zeugma dedi ki...
Rica ederim Sade. Beni çok fazla mahçup ediyorsun..
Senin burada verdiğin olağanüstü hizmetlerin yanında benim buraya gelip onları okuyup öğrenerek faydalanmam ve gerektiğinde kullanmam adına yazdığım bir teşekkür yorumununun sözü bile olmamalı.
Bu kadar mütevazı olma lütfen. Sen gerçekten çok iyi kalpli ve yardımsever bir insansın..
Her şey için çok teşekkür ediyorum sana..Binlerce kez..
Sevgiyle kal..
ferdagokturkince dedi ki...
cevap için teşekkürler. benim teşekkür cevabı gecikti. bunun için de kusura bakmazsanız sevinirim.
Sade dedi ki...
@Zeugma: Kelimelerin efendisi kullandığın kelimeler bende bağımlılık yararsa işte o zaman görürsün gününü! :D İnsan bence hak ettiği kadar iyi insanlarla karşılaşabiliyor hayatta. Sanırım sende onlardan birisin. İyi ki varsın. Sen bu tarz yorumlarda bulununca tüm blogger yardım konularını bir günde yazasım geliyor!
Sade dedi ki...
@Cilekperisi: Geç olsun güç olmasın demişler. Cevap yazman bile büyük nezaket bunun neresinde kusur olabilir ki! Sana önerdiğim çözümü deneyebilirsen olumlu olumsuz yorumunu beklerim. Umarım işine yarayabilecek bir özellik olur.
Adsız dedi ki...
Ben yeni blog oluşturuyorum ve açıkcası yüz kızartıcak kadar kolay bi soru sorucam... blog uma yazımı yazdım dur bide fotograf ekliyim dedim ekledim sonradan fotgrafı beğenmeyip silmek istedim ancak yazıyla beraber kadyı toptan sildiğim halde yeni kayıtlarımda o sinir bozucu fotograf yeniden çıkıo bi türlü silemedim nedendir acaba...
hediyeci anne dedi ki...
ooo ogrenecek cok sey var..
Mavi'nin Masalları dedi ki...
merhaba,blog da paylaştığım yazılarımı facebookta payleştığımda her yazım için ayrı seçtiğim resimler yerine sadece benim aynı resmim görünüyor.bunun sebebi ve çözümü ne olabilir?